Párttörténet
Múlt és jövő...

Antall József 1990 után paktumot kötött az SZDSZ-szel, nem hajtotta végre legfontosabb választási ígéretét, a nagytakarítást, s kiszorította a vezetésből a népi-nemzeti elveket valló politikát és eszmeiséget, valamint meg sem kísérelte a Kádár-rendszer alatt felduzzadt külföldi államadósság töröltetését. Az Antall-kormány megkötötte az ukrán-magyar alapszerződést, mellyel jelképesen is lemondott a trianoni diktátum felülvizsgálatáról éppen abban az időben, amikor Németország újraegyesült és három mesterséges államalakulat is szétesett, vagyis a párizsi és jaltai egyezmények érvényüket vesztették.1993-ban Csurka Istvánt kizárták az MDF-ből és a köré tömörülő csoport tagjaival megalapította a Magyar Igazság és Élet Pártját.

2013. januárjában a korábban a Jobbik parlamenti frakcióját erősítő két képviselő, Endrésik Zsolt és Rozgonyi Ernő bejelentette, hogy csatlakoznak a MIÉP-hez, ezzel a radikális párt 11 év után ismét rendelkezik parlamenti képviselettel, még ha a házszabályok értelmében frakciót nem is tud alakítani. 2013. március 28-án jogerősen is beiktatták Fenyvessy Zoltánt a pártelnöki tisztségébe. A 2014-es magyarországi országgyűlési választásra a párt a Kisgazdapárttal közösen indított egyéni jelölteket, listát nem állított, így is csak a szavazatok 0,04%-át sikerült megszereznie.

A MIÉP az 1994-es országgyűlési választáson 2% alatt teljesített, viszont az 1998-as országgyűlési választáson már 5,5%-ot kapott és így önálló frakciót alakíthatott. A 2002-es választási csalás miatt a párt nem jutott parlamenti mandátumhoz. A 2004-es EP választáson több mint 72 ezer szavazatott kapott, de Brüsszelbe nem jutott ki. 2006-ban a Jobbikkal és a Kisgazdákkal a "MIÉP - Jobbik a Harmadik Út" elnevezésű választási szövetségben indult és 2,2%-ot ért el.Csurka István halála után, 2012. október 28-án, a MIÉP XVII. Országos Gyűlésén Fenyvessy Zoltánt, a párt korábbi parlamenti képviselőjét és frakcióvezető-helyettesét választották meg elnöknek. A párt alapítója és első elnöke, Csurka István örökös elnök lett.

A Magyar Igazság és Élet Pártja 2017 február 26.-án megtartotta a XX. Országos Gyűlését. A tisztújító gyűlésen a küldöttek az egyedüli elnökjelölt mellett az elnökhelyettes, az alelnökök, az elnökségi tagok, a Becsületbíróság és a Számvizsgáló Bizottság tagjainak személyeiről is döntöttek. A következő két esztendőben a pártelnöki tisztséget Nagy Tibor Barnabás tölti be.