Március 15.-i ünnepség
2019 - Budapest, Március 15. térNagy Tibor MIÉP elnök beszéde Budapesten, a Petőfi szobornál


Kedves Barátaim!

1848. március 15-én itt, Pesten csodálatos dolgok történtek! Követtük és meghaladtuk az Európán végigsöprő forradalmi hullámot. Követtük, mert nem nálunk kezdődött, de meghaladtuk, mert nálunk tartott a legtovább. 171 év öt nemzedéknyi távolság, öt emberöltő telt el azóta. A mai fiúk apjuk, nagyapjuk, dédapjuk, ükapjuk és szépapjuk életére kell visszagondoljanak, hogy megértsék, mi történt akkor. Ekkora távolságból kell megértenünk, hogy mi mozgatta a magyar ifjakat 1848. március idusán, és az azt követő hónapokban, amikor fegyverrel kellett megvédenünk a Magyar Hazát. Ma sincs másként: a hazánk romokban hever. Csak egy forradalom képesek ezen változtatni.

A Magyar Igazság és Élet Pártja forradalmi változásra készülve kötött megállapodást néhány hete a Mi Hazánk Mozgalommal és a Kisgazda Párttal. Minden megállapodás annyit ér, amennyit betartanak belőle. Mi tartjuk a szavunkat, tartjuk magunkat ahhoz a kézfogáshoz. Egyenlő felek megállapodása az alapja a nemzeti erők összefogásának. Sokan vagyunk itt, a Petőfi szobor előtt, de nem vagyunk elegen. A mi összefogásunk nem csak a csonka hazára, hanem az egész Kárpát-medencére kiterjed, és azon túl az emigráció, a diaszpóra és az idegenben munkát vállaló magyarság soraira. Minden magyarra számítunk! Az a feladat, amit vállaltunk, sokkal nagyobb, mint amit ember teljesíthet. Sokan akadnak olyanok az országban, akik legyintenek: ebből se lesz semmi! Számukra azt üzenjük: még semmit nem értünk el, és már is az egész ország ránk figyel. A Mi Hazánk Mozgalommal és a kisgazdákkal kötött megállapodásunkat a teljes média lehozta, és ez nem maradt következmény nélkül. Tisztelettel jelentem: mióta a megállapodásunk nyilvánosságra került, ennek a szövetségnek az országos támogatottsága megkétszereződött! Most ott tartunk, hogy egyre több közvélemény-kutató jelzi: szövetségünk már most bekerülne a Parlamentbe, pedig jószerével még hadrendbe sem álltunk.

Ahogyan 1848 nyarán jószerével egyetlen hónap alatt kellett megszerveznünk a Magyar Honvédséget, úgy most nekünk ugyanennyi időnk maradt arra, hogy 30 rendszerváltó év mulasztását bepótoljuk. Nem beszélve az előtte lévő 45 kommunista évről. Az idő kereke néha olyan lassan mozog, hogy sokan azt gondolják: talán meg is állt. Néha pedig annyira belendül, hogy egyetlen pillanat alatt sok évszázados lemaradást képes pótolni. Ilyen nap volt ama bizonyos 1848. március 15., és ilyen nap ez a mai!

Vegyünk erőt a kishitűeken, akik ma még többen vannak, mint azok, akik most itt lelkesen lobogtatják a zászlót. Valójában minden magyar embernek közöttünk a helye, azoknak is, akik az elmúlt évek nemzetrontó politikája miatt elbizonytalanodtak, és azoknak is, akik azt gondolják, hogy nem léphetjük át a saját árnyékunkat. Bizony átléphetjük az árnyékunkat, ha a történelmi idő történelemcsináló hangulatát megtapasztaljuk. Azok a '48-as idők nem csupán a párizsi, milánói, berlini, bécsi és pest-budai utcákon születtek, pedig az események, a forradalmi hangulat, és az azt leverő megtorlás a macskaköves utakon zajlott. Valójában a forradalom nem az utcaköveken, hanem az égben dől el. Senki nem tudja, senki nem tudhatja, hogy hol, mikor és hogyan történik. Senki nem tudja, mikor fog kitörni a forradalom. Mégis készülnünk kell rá. A forradalom szelét az ember megérzi. Ez a friss tavaszi szél, ami ma itt fúj, a forradalom szele. A követeléseink semmit sem változtak.

1. pont

Kívánjuk a sajtó szabadságát, a cenzúra eltörlését.

2. Pont

Felelős minisztériumot Budapesten!

3. Pont 1848-ból:

Évenkénti országgyűlés Pesten.

Ezek és a következő pontok sem teljesültek, ezért dolgoznunk kell a márciusi pontokon, és annak szellemében hoztuk létre saját Új 12 pontunkat.

Önök közül sokan nem tudják, hogy nem csak a MIÉP elnöke, hanem Tiszaeszlár polgármestere is vagyok. Ez az a kis település, amely 1882-ben Solymosi Eszter dédanyai nagynéném halálával híresült el. Először a megyei sajtó, utána a fővárosi lapok, később az európai újságok, majd a világ legnagyobb hírforrásai kürtölték világgá Tiszaeszlár nevét. Nem véletlen az, hogy a Magyar Igazság és Élet Pártja Tiszaeszláron született újjá, akkor, amikor a végső megsemmisülésen túl voltunk. Jelentem: Tiszaeszlár azokban a legreménytelenebb években kitartott mellettem, a miépes polgármester mellett. És ez nem véletlen. Csurka István annak idején váteszként jelezte: Magyarországon minden Tiszaeszláron kezdődött, és ha meg akarunk újulni, akkor mindent Tiszaeszláron kell újrakezdenünk! Most eljött az idő! Tiszaeszlár felemelte a MIÉP zászlaját. A Mi Hazánk Mozgalommal és a kisgazdákkal együtt a nemzeti megújulás reményét hoztuk el Önöknek!

A radikális nemzeti összefogás még egyszer nem kerülhet vakvágányra! Ahhoz, hogy sikeresek legyünk, mindenkinek változnia kell. Mindenkinek jobb emberré, jobb magyarrá és jobb hazafivá kell válnia! Ebben vagyunk szövetségesek. Külön-külön semmire nem jutunk, de együtt képesek vagyunk a csodára! A céljaink világosak: először az európai uniós választásokon kell bizonyítanunk. Tudják meg, hogy itt vagyunk, létezünk, és képesek vagyunk arra, hogy a hangunk, a világlátásunk, a céljaink és a gondolataink Európa legtávolabbi zugaiba is eljussanak. Ha ezt az első akadályt sikerrel vesszük, akkor jöhet az önkormányzati választás, és jöhet a felkészülés a 2022-es országgyűlési választásokra. Előre mondom: nem lesz könnyű menetelés. Mindenkinek meg kell haladnia önmagát. A hátunkat egymáshoz vetve kell küzdenünk. Körkörösen, ahogy apáink tették Ez az az ősi harcmodor, amellyel két jó magyar ember akár egy egész sereget képes feltartóztatni. Ez legyen a példa. Fel, barátaim a küzdelemre!

A Jóisten áldja meg a márciusi ifjakat, a 48-as forradalom és szabadságharc hőseit mártírjait!

A Jóisten áldjon meg minden igaz jó magyar embert


Nagy Tibor

MIÉP elnök

vissza a főoldalra